Modernism

Po moje je približno kola:


Prosto po meni.

Sem slišal pred kratkim, razlago brutalizma, a me je sila začudilo, da uporabljajo iste finte, nekaj pa celo istih stavkov, katere smo poslušali, ko smo gor rasli in so nam predstavljali post modernizem. Kar verjeti nisem mogel. Zato sem se zapodil in preplaval splet na temo moderne in eto ga moj izbor. Seveda samo najpomebnejših in nekaj najljubših. Če bi poizkušal kaj na temo objektivnosti, bi jih bilo itak 100 miljonov, da ne omenjam, da od objektivnosti itak nič ne ostane.

Constructivism

(art)


×

Konstruktivizem (umetnost)


Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Konstruktivízem je kot umetnostna in arhitekturna smer nastal pod vplivi tehničnega razvoja leta 1914 v Rusiji, razcvet pa je doživel po oktobrski revoluciji. Izraz »konstruktivistična umetnost« je prvi uporabil slikar Kazimir Severinovič Malevič, s katerim je opisal delo Aleksandra Mihajloviča Rodčenka (1917), Naum Gabo pa ga je leta 1920 predstavil v delu Realistični manifest.

Modernism

(art)


×

Modernism (umetnost)


Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Modernizam je dinamičan i relativan pojam koji se koristi da se označe suvremene pojave u literaturi, umjetnosti, odnosno ono što je novo, inovativno u odnosu na tradiciju. U prvom redu se tim pojmom označavaju pojave kulturalnog preispitivanja koje su prolazila društva uznapredovale industrijalizacije na kraju 19. i početka 20. stoljeća. U tom značenju pojam je preuzet iz francuskog jezika. U njemačkoj literaturi se koristio termin moderna. Pored toga ovaj izraz se koristio za označiti i naturalizam, dekadencu, impresionizam, simbolizam, futurizam, dadaizam, ekspresionizam, neoromantizam, nadrealizam, egzistencijalizam.

Moderna arhitektura

se je začela veselo


×

Moderna arhitektura


Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Moderna arhitektura je obdobje v arhitekturi, v katero uvrščamo stavbe 20. stoletja s podobnimi značilnostmi, najpogosteje poenostavitvijo oblike in zmanjšanjem števila ornamentov. Arhitekti so začeli preoblikovati stare oblike in jih prilagajati potrebam sodobne družbe. Po drugi svetovni vojni in v evropskih državah že pred njo je ta slog postal dominanten, predvsem se je uveljavil v javnih stavbah, pri tovarnah in večjih kompleksih. Izraz moderna arhitektura se v pisnih virih pojavi že leta 1902, in sicer v naslovu knjige Otta Wagnerja

Pol so se

mal iskal


×

Modernizem postane gibanje: CIAM (1928)


Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Congrès internationaux d'architecture moderne (CIAM) ali Mednarodni kongresi moderne arhitekture je bila organizacija, ustanovljena leta 1928 in razpuščena leta 1959, odgovorna za vrsto dogodkov in kongresov, ki so jih po Evropi organizirali najvidnejši arhitekti tistega časa. cilj širjenja načel modernega gibanja s poudarkom na vseh glavnih področjih arhitekture (kot so krajina, urbanizem, industrijsko oblikovanje in številna druga).

International Style

je bil na začetku super


×

Mednarodni slog


Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Mednarodni slog ali internacionalizem je glavni arhitekturni slog, ki je bil razvit v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja in je bil tesno povezan z modernizmom in moderno arhitekturo. Prvič sta ga leta 1932 opredelila kustosa Muzeja moderne umetnosti Henry-Russell Hitchcock in Philip Johnson na podlagi arhitekturnih del iz dvajsetih let 20. stoletja.

American modernism

(1919–1939)


×

Ameriški modernizem


Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Avstrijski arhitekt Rudolph Schindler je leta 1922 zasnoval tisto, kar bi lahko poimenovali prva hiša v modernem slogu, hiša Schindler. Schindler je k ameriškemu modernizmu prispeval tudi s svojo zasnovo hiše Lovell Beach House v Newport Beachu. Avstrijski arhitekt Richard Neutra se je leta 1923 preselil v ZDA, kratek čas je sodeloval s Frankom Lloydom Wrightom, prav tako je hitro postal sila v ameriški arhitekturi s svojim modernističnim oblikovanjem iste stranke, Zdravstvene hiše Lovell v Los Angelesu. Najpomembnejše Neutrovo arhitekturno delo je bila puščavska hiša Kaufmann leta 1946 in zasnoval je stotine nadaljnjih projektov.

Poj so pa začel

vsak na svojo stran vlečt


×

Moderna arhitektura 5


Iz Wikipedije, proste enciklopedije

V arhitekturi je funkcionalizem načelo, da morajo biti stavbe zasnovane zgolj glede na namen in funkcijo stavbe.

To načelo povzroča zmedo in polemiko v stroki, zlasti v zvezi s sodobno arhitekturo, saj je manj samoumevno, kot se zdi.

Strukturalizem

je sicer veliko rešil ampak


×

Strukturalizem


Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Strukturalizem je gibanje v arhitekturi in urbanizmu, ki se je razvilo sredi 20. stoletja. To je bila reakcija na zaznani brez življenja izražanja urbanističnega načrtovanja racionalizma (CIAM-funkcionalizem), ki ni upošteval identitete prebivalcev in urbanih oblik.

Vsega pa ne

poj je bil pa brutalism


×

Brutalistična arhitektura


Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Brutalistična arhitektura je arhitekturni slog, ki se je pojavil v petdesetih letih prejšnjega stoletja v Združenem kraljestvu med projekti obnove povojne dobe. Za brutalistične stavbe so značilne minimalistične konstrukcije, ki razkrivajo gole gradbene materiale in strukturne elemente v dekorativnem oblikovanju. Slog običajno uporablja izpostavljeni, nebarvani beton ali opeko, kotne geometrijske oblike in pretežno enobarvno barvno paleto; predstavljeni so tudi drugi materiali, kot so jeklo, les in steklo.
Powered by w3.css