Pojasnila od ideje do izvedbe

arhitekt aw.com

18.5.2016Najprej gremo na kauco.

Včasih kemija ne deluje, pa je bolje da mi samo kauco častite, potem pa drugega poiščete. Brez smisla je tiščati skupaj, če že na začetku ni simpatij. Da bi me pa imeli za sovražnika mi pa ni. Pa čeprav sem najet, sem vaš zaveznik, vse do dokončanja objekta.

Najbolje je da se dobimo v Veroniki v Kamniku na kauci. S tem pokažete, da ste resni, da ni samo preverjanje cene, ko vam je nekdo natresel nekaj, v kar ne morete verjet. Kontra ponudbo vam naredim tudi brez kauce. Prav resna pa pač ne more biti. Če ste od daleč, se dobimo v Ljubljani. Da bi pa do Beltincev šel, vi ste pa pričakovali arhitekta z BMWjem in zlatim zobom, to pa ne. Pa se mi je tudi to zgodilo. Za zob nisem čisto prepričan, ostalo pa kar stoji. Večinoma se že na kauci sluti ali boste še poklicali. Sicer pa srečno, pa brez zamere.

^
Ideja:

- Ideja je, naj bi bila, najbolj pomemben del dogajanja od projekta do izvedbe. V praksi pa na žalost pomeni, da od ideje bore malo ostane. Bi rekel da je 1 - 5 % ideje, še kakšnih 5 % projektiranja, ostalo je pa več ali manj birokracija. Kompromis na kompromis. Redki so, ki dodajo vrednost. Čast in slava jim.

Skica:

Skice delamo v toku seznanjanja z nalogo. Čim več jih bo, več se bomo dogovorili, manj bo reševanja v neslednjih fazah, odgovori bodo bolj definirani. Čeprav se ne da vsega v naprej predvideti, vam povem, da je veliko ceneje mrcvariti idejno fazo, kot pa na gradbišču, ko se pokažejo prvi obrisi stavbe, začeti spreminjati. Kar sploh ni redek pojav. Veliko ceneje je idejno fazo ponavljati, delati vartiante, če si ne predstavljete, naročite vizualizacijo, maketo, bo še vedno ceneje.j^IDZ - IDejna Zasnova

Če se že v IDZ vse zmenimo, IDP ni potreben. IDZ in IDP sta že del upravnega postopka in morata imeti vse sestavine ostalih projektov. Vključno z podpisom projektanta. Včasih rečejo nam je idejnega en študent naredil. No, naredil je skico. Katero potem upoštevam kot navodilo, tako naj bo. Študent ne preuči lokacijske informacije, ne preuči prostorskega akta občine in države, pa še naredi eno sila luštno hišico iz Amerike.

Potem pa zavrnejo PGD. Si ga narobe naredil. Ja, sem, ampak po vašem navodilu. Samo prevedel sem idejno skico, katero ste mi dali na začetku, v stvarnost. Sedaj se da sezidati. Ne gre pa skozi na upravni enoti. Kaj pa zdaj? Še en PGD. Tak, pod taktirko PUP in ostalih pogojev. Ja to pa ni hiša katero smo na začetku hoteli.

Žalostno.

Drago.^IDP - IDejni Projekt

Smo sami naredili IDejni Projekt, ga ne moreš zaračunat. Na žalost IDP ni samo luštna skica. Poleg tega da je luštna mora predvsem zagotoviti minimalne standarde. Kaj pa druge briga, jaz hočem tako majhno sobo. Saj lahko, samo ime bomo spremenili. Ne bo soba ampak shramba, če boste pa potem televizijo v shrambi gledali, vam pa res nihče ne more nič.

IDP mora biti usklajen s prostorkim aktom občine in države. Če tam piše da je streha dvokapna potem hiša ne more imeti ravne strehe. No, lahko jo ima, a morate to dokazati. To se pa dokazuje z kvalificirano organizacijo katera naredi študijo, katera ni zastonj, s katero se lahko spremeni prostorski akt. Sprememba PUP pa lahko traja tudi 10 let. (PUP Prostorki Urbanistični Plan)

IDP mora imeti upoštevane vse zahteve prostorskega akta, kakor tudi zahteve pogojedajalcev. To so tisti, navedeni v Lokacijski informaciji. Zato se pred IDP naredi IDZ. IDejna Zasova nam služi za vlogo za pogoje gradnje. Po izdelavi IDZ vidimo ali se splača spopasti z gradnjo na dotični lokaciji.^RAZUMEVANJE

Ja, s tem so pa res problemi. Ljudje si po večini mislimo, da poslušalec razume, kar smo povedali. Še več, da nekaj ve že od prej, pa še razlagat ni treba. Pa se vedno znova srečujem z situacijami, ko se po določenem času izkaže, da se ni čisto tako razumelo, včasih pa sploh ne.

Arhitekti mislimo, da ljudje razumejo kar "nakladamo".

Primer 1. Pa ja vsak ve zakaj je med stekli v oknu 12 mm prostora.

Pa ne ve vsak. Še vsak arhitekt ne. Ša vsi izdelovalci oken ne. Tako je šef rekel, ali piše v navodilu za izdelavo, tako se pač dela, vsi tako naredijo. Vse je sicer res, a pravi razlog je, da pri tej dimenziji ne pride do kroženja zraka v medprostoru in s tem ohlajanja. Vmesni prostor, zrak, plin postane izolator.

Primer 2. Dokler nismo fasade doma delali, z ženo nisva vedela da ob pogovoru o fasadi, ona govori izključno o barvi, mogoče še o zaključnem sloju, zame pa fasada pomeni izolacijo, način polaganja in zaključni sloj, barva je pa nujno zlo, katero itak žena zbere.

Primer 3. A tole ja pa stol, je vprašal človek ki je v firmi za katero smo delali projekt in je bil tam zaposlen, da preglejuje načrte? Arhitekti mislimo, da so naše rizbe razumljive same po sebi.)

Zato vedno vprašajte, če je najmanjša nejasnost. Sam vedno vprašam, če pogovor nanese na topli pod, kaj je to? Jo toliko odgovorov kot je govorcev. V glavnem vsi vemo kaj je to, lahko pa pride do precejšnmjega razkoraka v razumevanju.

Še kot fantič, sem spraševal mojstre ki so kulir delali, kaj je to, zakaj pa tako itd. Do osamosvojitve so vsi vedeli kaj je to. Tudi to, da je pravih mojstrov vse manj in da so ta bolši že odšli. Potem so se pa pojavili novo trgovci z novimi materiali in ko danes v trgovini povprašam po kukir ploščah, me gledajo kot marsovca.

200 let je bil kulir, sedaj se mu pa reče pran beton. Kulir je pran beton, pran beton pa gotovo ni kulir.

No kaj takega.

Staram se.

Vprašat je treba, pa se zve.^Priključki na infrastrukturo:

Ker se ponudba dela v fazi IDZ IDejne Zasnove, pred pridobivanjem pogojev, se ponudba za projekt PGD naredi brez priključkov. Ponujene so inštalacije v objektu.

Priključitev objekta pa je zgodba zase. Šele po pridobitvi pogojev izvemo ali bo priključevanje enostavno, s tem tudi cena projekta, ali pa bo cela drama, kar sploh ni tako redek običaj. Velikokrat izgleda da bo projekt enostavno šel skozi, a kaj ko je pri tem vpleteno več, včasih preveč dejavnikov. Upravljalci javne infrastukture imajo svoje zahteve, za katere izvemo iz pogojev, in brez izpolnitve le teh ne bomo dobili GD gradbenega doopljenja. Tako, da je daleč naj cenejše izpolniti, do pikice natančno pogoje. Vse zgodbe, ko so ljudje poizkušali kakor koli mimo ali po svoje, češ poznam enega na ...,

en je celo strašil da je minister njegov prijatelj, pa se mu je čakanje na soglasje podalšalo za 6 mesecev, zraven je moral pa še dodatno študijo naročiti. Če bi bil tiho, naredil kar je pisalo v pogojih, plačal kar je cesarjevega, bi bilo pol ceneje in pol hitreje. Pa se čisto na vsakem projektu pojavi nekdo, ki nekoga pozna, pol pa ...

Uprvaljalci javne infrastrukture imajo velikokrat svoje pooblaščene projektante, in pričakujejo da bodo projekt priključka njihovi delali.

Tako da cene priključkov se ne vračuna v ponudbo za PGD.

Če že kdo koga pozna, se mora to dogovoriti v naprej. Nikakor pa ne narišemo in oddamo projekt, takole bo. Se bo čisto vsak referent pokonci postavil. Potem pa ne pomaga ne mila ne sila. Projekt je treba dopolniti, spremeniti, včasih je bolje odstopiti od vloge in začeti na novo. No za to zadnje noče nihče slišati, potem pa traja leto ali dve, da se uredi, če se uredi.

Še najbolje, če koga poznate, da to da na pismeno.

A dojenčka dobite, ja to pa ja ni problem sosed, vi kar naredite prizidek.

Čez pol leta. Sosed ste mi obljubili soglasje, sadaj ga pa rabim na papirju.

Kok daš?^Kdaj pa začneš?

Ali bi bili za, da sredi vašega projekta, vse spustim in začnem nekaj drugega. Tako bo tudi vaše malo počakalo.

Okvirno ponudbo pošljem v parih urah. Prve idejne skice v parih dneh po seznanitvi. Pravo ponudbo po podpisanem programu, katerega skupaj dogovorimo. IDZ po sprejeti ponudbi. itd.

Kakor je opisano v delu o času.

Program:

V vsaki fazi se napiše projektna naloga. To je večinoma kar preimenovano tehnično poročilo, katerega napiše arhitekt in večinoma raste z fazami projekta. Po preimenovanju, spreminjanju, dopolnjevanju ga podpiše še investitor in se s tem strinja z vsebino in potekom projekta. Program smatram kot navodilo za delo.^Projekt:

- SE MI JE DOGODILO

Sem upošteval zahteve investitorja. So si ta mladi naredili podstreho. So hoteli svoje stopnišče, svoj vhod, svojo teraso, pa še objekt dvigniti za meter, da ne bo poševnih zidov.

Sem upošteval in prijavil objekt kot enodružinski. So nam zavrnili PGD.

Samostojno stopnišče, samostojen vhod, nova kuhinja, nova kopalnica, skupno število ležišč v objektu, višina objekta ne sme presegati sosednjih objektov (pa je že prej bil najvišji v okolici).

Vse to je referentu potrdilo da gre za dve stanovanjski enoti. To zahteva elaborat zvočne zaščite, dvojno parkiranje, dvojne števce, dvojne smeti, uporabno dovoljenje, itd.

Predvsem pa je treba soglasja za priključitev (Voda, kanalizacija, elektika, telefon, ogrevanje, zemljišče) pridobiti in doplačati.

Ker se je mudilo smo se odločili za spremebo projekta. Brez posebnega vhoda, brez posebnega stopnišča, brez terase, brez dvigovanja strehe, brez kuhinje itd.

Vprašanje:

Ali boste doplačali še en PGD, v tem primeru je to bil, ali sem sam kriv ker sem upošteval vaše zahteve?^PGD

Projekt za pridobitev Gradbenega Dovoljenja projekt se naredi, kakor že ime pove, za Pridobitev Gradbenega Dovoljenja. Za gradbeno dovoljenje potrebujemo, rezultate pogojev. Prikaže se funkcioniranje objekta.

PGD se riše v merilu 1/500, 1/200, 1/100. Po teh načrtih se naj ne bi izvajalo. PGD tudi nima načrta inštalacij , gradbenega načrta in popisa del.

PZI

Za to potrebujemo PZI. Projekt Za Izvedbo. Ta se riše 1/50, 1/20, 1/10, če je potrebno 1/1.

Med PDG in PZI preteče mesec ali dva, tako da se vmes še kaj zgodi. Tako da ponavadi načrta nista usklajena.^Bomo dali

informativni predračun

delati.


Samo tega ne. Vam bo čisto vsak izvajalec rožice natresel. Potem bo pa cena izvedbe 3 x večja od predračuna, če ne še več, kot pri šentviškem predoru. Informativnega predračuna ni. Predračun se naredi na podlagi popisa del iz PZI-ja. PZI Projekt Za Izvedbo Marsikdo si predstavlja, da bo gradil brez PZI. Saj ne rečem da se ne da. Z izkušeno ekipo ni problema. Če pa nimate gradbene firme, ali niste en od izvajalcev, ki vse ostale pozna, ali vsaj projektant enega dela projekta, kateri je aktivno v poslu, pa toplo priporočam da si naročite PZI. Brez tega se hiše ne da narediti. Zato tudi ima tako ime.

Ako niste en od zgoraj naštetih, samo za primer: Pri betoniranju smo vgradili xxx kubikov betona marke ABC to vas z prevozom iz betonarne stane toliko 1.... EUR. A veste kje je betonarna? A veste kaj je marka betona? A veste katera marka mora biti? A veste kako izgleda beton te znamke? A vesto koliko kubikov je v eni hruški (kamijon z betonom)? A veste koliko je prevoz? A veste itd.

To je primer iz enostavnega dela gradnje. Pri inštalacijeh je še veliko bolj sitno.

PZI in nadzorni sta veliko cenejša.
^TIPSKI NAČRT:

Tipski načrt naj bi pomenil, da bo projekt cenejši. Zakaj cenejši? Ker je že bil rešen. Nekomu drugemu, nekje drugje, v nekih drugih časih.

Samo tole prilagodimo, tole obrnemo, tole izpustimo, tole pa spremenimo.

Ne vem če je že kateri t.i. "tipski" projekt šel skozi samo z spremembo naslova in datuma. Vmes se je zamenjala zakonodaja, tehnologija, cene.

Tipski načrt inženirjem pomeni: variante, namišljene situacije in namišljenih možnosti. Investitorjem pa pol cene normalnega načrta, če ne še manj. Marsikdo sicer ponudi načrt za smešno nizke denarce z mislijo, da bo tekom projekta not prinesel. Spremembe, dopolnitve, variante, popravki.

Namesto tipski načrt, bi se moralo reči, katalog možnosti. Potem pa nanizati nekaj variant. Prav veliko pa ne, ker v naprej se ne da določiti kakšne imate želje, kakšne imate možnosti, kakšne imate omejitve. To se določi pri programu.

Potrebujemo katalog. Katalog možnosti, želja, variant. Da si stranka v naprej ogleda, kaj bi se dalo. Za to pa lahko uporabimo tudi katalog velikih firm. Npr.:

marles-hise.si honka.com hanlo.at Da naštejem samo za primer, katerih je na spletu še veliko več.

Pregledamo kaj bi nam bilo všeč, potem pa začnemo mrcvariti tloris (problem avtorstva). Mrcvariti pravim, ker je nekdo že premislil in je zadeva "špilala".

Fasado si izberemo posebej. Mnogi moji kolegi, bi z grozo ugovarjali, vendar, po mojem, izgled hiše, fasada in tloris nista povezana. Na izbran tloris lahko narišemo, katero koli fasado. Po željah. Ultra moderno, ali ultra klasično, pa vse vmes tudi. Kar koli vam srce poželi in PUP dovoli.

Tipski načrt bi pomenil tudi, da lahko vaš načrt še enkrat prodam. Vendar si ta del povsem drugače razlagam. Ako me najamete, da vam narišem hišo, ste lastnik načrta vi. Sam sem avtor, se pravi oboji smo avtorji, saj sem narisal tako kot ste sami želeli, torej lahko načrt po tej logiki vi prodate, saj ste lastnik. Že res da avtorsko pravo veleva, da je treba avtorja vprašati, za spremembe. No, ta del gotovo ni jasen.

Konec koncev. Narišemo uspešno zgradbo. Veselo jo poslikamo, za dokumentacijo. Ali lahko vašo spalnico kažem okoli? Menda vas moram prej vprašati.

Tipski projekt je od nekoga spalnica.

Zaključek:

Tipskih projektov ni, so samo za limance, da investitor pride, potem se pa spremembe zaračunajo, tako da je na koncu dražji, pa še ni to kar ste želeli.

Če začnemo na praznem listu, potem bo vse tako kot ste hoteli.

Skoraj.

Če ne štejem zunanjih faktorjev, a ti so enaki tudi pri tipskem.^Roki:


Od zadnjega podatka kateraga dobim od vas (sem uveden v posel), začne teči dogovorjeni rok za dokončanje projekta.

Se je že kar nekajkrat zgodilo. So mi zatajili, da je bil del objekta katerega obdelujemo, zgrajen na črno. Ali pa vsaj ni čisto tako kot je bilo mišljeno. Je malo večje ratalo. Bomo probali skozi spraviti ob nadzidavi. O, to je pa še naš dedek delal. Zavrnejo PGD, češ je treba še legalizirati del zgrajen brez dovoljenj. Iz česar sledi, da sem za črno gradnjo izvedel šele sedaj. To je zadnji podatek in od tu imam še časa kakor smo se dogovorili ob pogodbi. Tako da je treba skrbo pretehtati, kaj mi boste predstavili na začetku. Da ne govorim, da je to treba doplačati. Legalizacija je dodato naročilo.

Še nekaj.

Legalizacija, rekonstrukcija, obnova, nadzidava, dozidava so različni pojmi, vsak za sabo potegne določne obdelave. Lahko se jih sicer dela istočasno, zapakira v en projekt, vendar so to ločene naloge in se kot take tudi obravnavajo.
^Vloge na občini in upravni enoti:


Vlogo ponavadi pripravim sam, vendar v imenu investitorja. Pričakujem tudi, da se invetitor skrbno prebije skozi vlogo katero je podpisal. Investitor me sicer lahko pooblasti in sem njegov zastopnik, vendar to zadnje delam samo za gradbenike.

To so ljudje, kateri točno vedo koliko kaj traja in kako zapleteno je. Za civile pa samo pripravim vloge, vložijo jih pa sami. Tudi spomnim jih kdaj je rok, do katerega bi morali prejeti odgovor, sicer pa stranke same kličejo in moledujejo za čim prejšnjo obravnavo. To pa samo zato, da je ljudem jasno, da ne zavlačujem sam, apak čakam prvo pogoje, potem pa še soglasja.

Tudi to je podatek od katerega začne teči dogovorjeni rok. Če se dogovorimo, da vam PGD naredim v mesecu dni, kar je mogoče, je pa malo verjetno, na pogoje pa čakamo 2 meseca, začne moj rok teči od prejetja pogoja ali soglasja.

Brez podatkov iz pogojev in soglasij, se projekta ne da narediti.
^DOPOLNITEV PGD


Upravna enota skoraj vedno zahteva dopolnitev PGD. (Po mojem samo zato da se vidi kdo je šef) Dokler je dopolnitev napačen datum, ali manjkajoč podpis, se dopolnitev vračunana v ceno PGDja.

Če pa je treba dopolnejevati vsebinsko, je pa treba projekt doplačati.

Primer 1:

Narišemo objekt višji kot dopušča prostorski akt. Ponavadi piše da se mora višina prilagoditi okoliškim objektom. Pa ja ne bodo težili za par centimetrov. Menda, da ne, včasih pa ravno.

Primer 2:

Bomo ja zrihtali soglasje soseda, ti kar nariši. Pol pa ...
^Izvedba:


Gradbeno, Obrtniška, Inštalaterska dela, piše v popisu:

Gradbena dela

so ta hiter in ta poceni del. Če zidamo klasično, opeka, AB plošče, leseno ostrešje, je ponudba velika, hitro pridejo in naredijo, z iskušenimi majstori res ne rabimo PZI.

Obrtniška dela

Hidro izolacija, tlaki, ometi, kritina , žlebovi, kanalizacija, itd. Ja, to pa že ne zna vsak. Ponudbe je še kar nekaj, zaupanja pa bistveno manj. No, pa se tudi to zrihta. Če imamo popis, jih lahko celo po količinah sprašujemo. A ja, a toliko ste vgradili, ja a ne stane meter tega toliko? Od prijatelja majstr je pa to drugače naredil.

Inštalaterska dela

Če ste po poklicu električar, ali pa vam dela bližnji sorodnik, kateri vam sigurno ne bo starih zalog vgrajeval po novih cenah, zraven pa točno veste koliko je česa in kje, potem se da brez PZI. Če pa ste civilist pa je nujno imeti načrt in nadzornega. Hiša se lahko sila podraži če niste 100% vpleteni. Lahko 10 x preplačate PZI.


Zanimiv članek
^Nadzor:


Običajno sta dve vrsti nadzora v fazi gradnje.

- Nadzor arhitekta. (arhitekturni nadzor)

Arhitekt med gradnjo kontrolira delo po projektu in sproti obvešča nadzornega, vodjo gradbišča in investitorja o morebitnih odstopanjih od projekta.

- Nadzor izvedbe. (gradbeni nadzor)

Je najet s strani investitorja in kontrolira način izgradnje, vgrajene materiale in količine.

Dober nadzorni vam lahko prihrani ogromno stroškov, katere bi lahko imeli, če se sami ne spoznate na gradbišče. Izvajalci radi svoj material uporabijo, včasih pa tudi svojo rešitev. V principu nič narobe. Dokler uporabijo material, kateri odgovarja zahtevam. Tudi cena se ne sme spremeniti. Problem nastane ko vgradijo cenejši material, za isto ceno. Ko vgradijo material ali rešitev katera zniža kvaliteto ponujenega.

Pa če bi zraven pomislili še na druge. Izbrana rešitev je bila vpeta v vsa gradbeno obrtniška, inštalaterska dela. Včasih se zgodi, da so hitrejši in cenejši potem pa grejo. Jih nič ne briga naslednji obrtnik, ki mora zato spremeniti svoj del in ga mastno zaračuna. Dodatna dela se računajo drugače. Skratka ako kaj spremenite, mora špilati do konca izvedbe.
^Za kolk pa to nardiš?


Za 2 jurja.

Kolk?

4.

Ponudba 6.

Račun 8.

Spremembe 10.

Čeprav ljudje nočejo slišati za realno ceno, ampak raje sledijo obljubam, sam poizkušam že na začetku nastaviti čim bolj realno ceno. Te se potem držim. Če ne spreminjamo projekta cena iz ponudbe tudi ostane.

Madona si drag.

Samo realen.

Ta denar potem razdelim med sodelavce, tako da včasih prav žalostno malo ostane. Za razliko od sodelavcev, ki imajo fiksno ceno, sam balinam med ponudbo in realnostjo.

Plačam za vse dele projekta kateri vam pripadajo, če naročite PGD-PZI:

-Vodilna mapa (urbanistični del projekta),

-Gradbene konstrukcije,

-Zunanja ureditev, če jo naročite (prometna ureditev, hortikulturna ureditev),

-Strojne inštalacije,

-Elektro inštalacije,

-Telekomunikacije če jih naročite,

-Načrt podgradnje, če je težaven teren (močvirje, plaz, itd),

-Elaborat gradbene fizike,

-Elaborat zvočne zaščite,

-Elaborat požarne zaščite.

Pa še kaj se najde.

Tudi pri arhitekturi si pomagam z sodelaci pri težavnih slučajih.

-Popis del

-Načrt kanalizacije (kadar imamo solato z javnimi vodi),

-Elaborat gradbenih detajlov (hidro izolacija zna biti sila kunštna).

No potem pa niti ni toliko.

Včasih še za sol nimam.

A to pomeni, da sem preveč obljubil. To pač ni vaš problem.


Oh ta cena
^IsPLAČILA:


Ako ni drugače dogovorjeno, načelno velja:

10% za idejno fazo, (idejne skice in IDZ IDejna Zasnova)

50% za PGD fazo, (projekt za Pridobitev Gradbenega Dovoljenja)

40% za PZI fazo. (Projekt Za Izvedbo)

IDejni Projekt IDP se izdela na zahtevo naročnika in se doplača po urah.

Ako vzamete samo del projekta, se temu delu doda 25%.


Izplačila se vršijo po opravljenih fazah. Te se pa zopet delijo po tretjinah.

Tretjino v naprej,

tretjino ob predaji,

tretjino ob prejetju Gradbenega Dovoljenja GD.


Primer:

Idejna faza:

Pred pričetkom idejne faze dobim 1/3 od 10%.

Ob predaji idejne faze dobim 1/3 od 10%.

Po pridobitvi pogojev 1/3 od 10%.


PGD faza:

Pred pričetkom PGD dobim 1/3 od 50%.

Ob predaji PGD dobim 1/3 od 50%,

Ob pridobitvi GD dobim 1/3 od 50%.


PZI faza:

Pred pričetkom PZI dobim 1/3 od 40%,

Ob predaji PZI dobim 2/3 od 40%!


Se oproščam za tako obravnavo, a sem že prevečkrat zastonj delal.
^P.S.1:


Pred dnevi me je kontaktirala prijazna gospodična, ali bi prišel pogledat, ali se da prebiti v spalnici steno, za dostop nad garažo, kar naj bi bila nova otroška soba.

Seveda sem se podvizal in pri dotičnem primeru takoj natresel par, več ali manj uporabnih nasvetov. Prvi je bil, da podremo zidec pod oknom, naredimo francoska vrata in po fasadi potegnemo novo stopnišče, do obstoječih vrat in obstoječega podesta. Rešitev ki se je kar sama ponujala, pa niso hoiteli slišati zanjo.

Predlagal sem podobno rešitev skozi shrambo na fasado pa do okna. Tudi za to niso hoteli slišati. Zanimalo jih je samo ali se da narediti prehod mimo postelje skozi 1m visoko odprtino.

Vse se da. Odvisno koliko energije (denarja) ste pripravljeni vložiti. V dotičnem primeru seveda se da. Otrok ima 6 let. V teh čaših splezati po lojtrci 1m visoko, skozi odprtino 1x1m ni noben problem. Razen da ne bo ravno lepo. Na jadrnici je tudi vse tako majhno. A tam smo teden ali dva. Če pa bodemo rešitev uporabljali, še potem ko bomo v puberteti ali celo po poroki, pa zna biti sitno in bo potrebno izvesti prvo ali drugo ali povsem tretjo varianto.

A nisem hotel o tem.

Pač pa: Zanimala jih je tehnična izvedba ne arhitekturna, funkcionalna ali celo estetska rešitev. Za te tri smo arhitekti na svetu. Že res, da se je v dolgih letih izkustev nabralo nekaj občutka, in dokaj točno napovem tudi povsem gredbene rešitve. V vsakem primeru pa se potem posvetujem z statikom. Od njega dobim navodilo in izračun, ojačanja prebite konstrukcije.

Tako da, v tem primeru bi bilo bolje vprašati gradbenika, statika, izvajalca kot arhitekta. Seveda rad pomagam, a le premislite ali rabite pomoč pri gradbenih konstrukcijah ali pri arhitekturno, funkcionalnih in estetskih zagatah.
^